Bardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia ciasto z herbatnikami, budyniem, amaretto i kokosem. Ciasto kokos na budyniu to wyśmienity deser do popołudniowej kawki, o delikatnym i aksamitnym smaku, który zachwyci wszystkich wielbicieli kokosa.
Zobacz jak zrobić ciasto kokos na budyniu
CIASTO KOKOS NA BUDYNIU
SKŁADNIKI:
Krem budyniowy:
- mleko (2 szkl.)
- żółtka (2 szt.)
- mąka pszenna (2 łyżki kopiaste)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki kopiaste)
- cukier (pół szkl.)
- masło (250 g)
- likier amaretto (4 łyżki)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- wiórki kokosowe (garść)
Dodatkowo:
- herbatniki ( 26 szt.)
- wiórki kokosowe (około 50 g) do posypania ciasta
Potrzebne gadżety:
- mikser
- foremka 28 x 18
- papier do pieczenia
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
1.) Do miski wlewamy 1 szklankę mleka, żółtka, ekstrakt waniliowy, wsypujemy obydwie mąki i mieszamy.
Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka, wsypujemy cukier i włączamy grzanie kuchenki. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszysto i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń. Na koniec wlewamy likier amaretto i wsypujemy garść wiórków kokosowych. Miksujemy krótko do połączenia składników.
2.) Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, nakładamy warstwę budyniu, warstwę herbatników, masę budyniową i na koniec obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej zostawić na noc.
Uwagi:
– budyń trzeba wystudzić, bo gdy dodamy ciepły budyń do ucieranego masła, wtedy masło się rozpuści i masa wyjdzie bardzo rzadka, lub się zwarzy.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


