CIASTO KOKOS NA BUDYNIU

5
(1)
ciasto kokos na budyniu


Bardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia ciasto z herbatnikami, budyniem, amaretto i kokosem. Ciasto kokos na budyniu to wyśmienity deser do popołudniowej kawki, o delikatnym i aksamitnym smaku, który zachwyci wszystkich wielbicieli kokosa.

Zobacz jak zrobić ciasto kokos na budyniu

CIASTO KOKOS NA BUDYNIU 

SKŁADNIKI: 
Krem budyniowy:
  • mleko (2 szkl.)
  • żółtka (2 szt.)
  • mąka pszenna (2 łyżki kopiaste)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżki kopiaste)
  • cukier (pół szkl.)
  • masło (250 g)
  • likier amaretto (4 łyżki)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • wiórki kokosowe (garść)
Dodatkowo: 
  • herbatniki ( 26 szt.)
  • wiórki kokosowe (około 50 g) do posypania ciasta
Potrzebne gadżety: 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

WYKONANIE: 
1.) Do miski wlewamy 1 szklankę mleka, żółtka, ekstrakt waniliowy, wsypujemy obydwie mąki i mieszamy.
Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka, wsypujemy cukier i włączamy grzanie kuchenki. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń odstawiamy do wystudzenia. 
Masło ucieramy na puszysto i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń. Na koniec wlewamy likier amaretto i wsypujemy garść wiórków kokosowych. Miksujemy krótko do połączenia składników.

2.) Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, nakładamy warstwę budyniu, warstwę herbatników, masę budyniową i na koniec obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej zostawić na noc.

Uwagi:
– budyń trzeba wystudzić, bo gdy dodamy ciepły budyń do ucieranego masła, wtedy masło się rozpuści i masa wyjdzie bardzo rzadka, lub się zwarzy.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia
Ciasto kokos na budyniu
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze