Ciasto makowe z brzoskwiniami

0
(0)
makowiec z brzoskwiniami
Przepis na pyszne ciasto makowe z brzoskwiniami nazwane przeze mnie Puszek Makowy. Ciasto zrobione jest na  makowym biszkopcie, w środku wypełnionym kremem śmietankowym z brzoskwiniami. Góra ciasta pokryta jest cienką warstwą  kremu udekorowanego muśnięciami czekoladowymi. Całość w smaku bardzo delikatna i nie za słodka. Ciasto wagowo leciutkie, a zacny wygląd pięknie się wyróżni na świątecznym stole. Przepis znalazłam na blogu Krystyny. Polecam, bo warto się skusić. 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

CIASTO MAKOWE Z BRZOSKWINIAMI

SKŁADNIKI:

Biszkopt makowy:
  • jajka (6 szt rozmiaru L)
  • cukier (150 g)
  • mak suchy mielony (150 g) dostępny tutaj
  • mąka pszenna (150 g)
  • olej roślinny (60 ml.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka z górką)
Krem:
  • śmietanka kremówka 30% (600 ml)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • serek mascarpone (250 g)
  • żelatyna (4 łyżeczki) + woda (5 łyżek)
  • brzoskwinie z puszki (7 połówek)
  • sok z puszki po brzoskwiniach (5 łyżek)
Poncz:
  • syrop z puszki po brzoskwiniach (niepełna szklanka)
Dekoracja:
  • syrop kakaowy 
Przybory:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


WYKONANIE:
Jak wykonać ciasto makowe z brzoskwiniami pokazane jest w filmiku.


1. Biszkopt makowy.
  1. Do misy przesiewamy mąkę i  proszek do pieczenia, wsypujemy mak i mieszamy. Odstawiamy.
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana się ubije wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru ubijamy około 12 minut, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca. Cały proces ubijania białek od samego początku to około 15 minut. 
  3. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Gdy żółtka zmieszają się z pianą wyłączamy mikser.
  4. Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką. Gdy się połączą wlewamy olej i mieszamy.
  5. Przelewamy do foremki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce przez około 35 minut do suchego patyczka.
  6. Gdy biszkopt makowy się upiecze studzimy go i po tym czasie przekrawamy na 2 blaty.

2. Krem.
  1. Brzoskwinie wykładamy na durszlak do odkapnięcia, a sok z puszki po brzoskwiniach przelewamy do szklanki (przyda się do kremu i nasączenia biszkoptu).
  2. Gdy brzoskwinie odciekną z soku kroimy je na kawałki i z powrotem przekładamy na durszlak.
  3. Żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją, aby się rozpuściła i pozostawiamy do wystudzenia.
  4. Kremówkę razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone miksujemy na sztywno. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 5 łyżek soku po brzoskwiniach, mieszamy i dodajemy 2 łyżki ubitego kremu. Mieszamy. I tak zahartowaną żelatynę wlewamy do ubitego kremu. Miksujemy krótko do połączenia składników (nie miksuj zbyt długo, bo krem może się zważyć).
  5. Z gotowego kremu dokładamy 1/3 masy (około 5 dużych kopiastych łyżek)
  6. Do większej części kremu dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy delikatnie szpatułką.
3. Składanie ciasta i dekoracja.
  1. Dolny blat biszkoptu makowego nasączamy sokiem z puszki po brzoskwiniach.
  2. Wykładamy krem z kawałkami brzoskwiń i wyrównujemy. 
  3. Nakładamy górny blat biszkoptu makowego i obficie nasączamy sokiem po brzoskwiniach. 
  4. Gdy sok wsiąknie w biszkopt wykładamy krem (ten bez brzoskwiń). Wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy ciasto.
  5. Ciasto polałam syropem kakaowym, który przeznaczony jest do polewania lodów. Równie dobrze można to zrobić roztopioną czekoladą, lub udekorować wiórkami kokosowymi. 
  6. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.
ciasto maczek
ciasto makowe z kremem
makowiec brzoskwiniowy
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze