Szarlotka z bezą i jabłkami.
Szarlotka pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi Marie – Antoine’owi Carême’owi.
Szarlotka pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi Marie – Antoine’owi Carême’owi.
Czym się różni szarlotka od jabłecznika?
Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest.
Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic.
Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest.
Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic.
Szarlotka to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki.
Podawana jest wyłącznie na zimno.
Podawana jest wyłącznie na zimno.
Jabłecznik natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe.
Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło.
Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło.
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody)
Jeżeli takiej mąki nie macie, to wystarczy zwykła mąka pszenna + łyżeczka proszku do pieczenia.
– 1 kostka margaryny
– 4 łyżki cukru pudru
– 5 żółtek
– 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody)
Jeżeli takiej mąki nie macie, to wystarczy zwykła mąka pszenna + łyżeczka proszku do pieczenia.
– 1 kostka margaryny
– 4 łyżki cukru pudru
– 5 żółtek
Beza:
– 5 białek
– 1 łyżka wody
– pół szkl. cukru pudru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 5 białek
– 1 łyżka wody
– pół szkl. cukru pudru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mus jabłkowy:
– 1,8 kg. jabłek
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2/3 szkl. wody
– 4 łyżki cukru brązowego
– 1,8 kg. jabłek
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2/3 szkl. wody
– 4 łyżki cukru brązowego
Potrzebne gadżety:
⭐ Mikser
⭐ Sito
WYKONANIE:
Ciasto:
Do misy miksera wrzucamy kostkę margaryny i zaczynamy ucieranie, dodajemy 5 żółtek, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę wody, 3 szklanki mąki samorosnącej przesianej przez sito. Miksujemy do dokładnego wymieszania się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, wsadzamy do woreczków i wkładamy do lodówki na około pól godziny.
Do misy miksera wrzucamy kostkę margaryny i zaczynamy ucieranie, dodajemy 5 żółtek, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę wody, 3 szklanki mąki samorosnącej przesianej przez sito. Miksujemy do dokładnego wymieszania się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, wsadzamy do woreczków i wkładamy do lodówki na około pól godziny.
Pianka:
Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy miksowanie, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pół szkl. cukru pudru i ubijamy na sztywną pianę.
Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy miksowanie, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pół szkl. cukru pudru i ubijamy na sztywną pianę.
Mus:
Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy 2/3 szkl. wody, 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczkę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając około 40 min.
Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy 2/3 szkl. wody, 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczkę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając około 40 min.
– Z lodówki wyciągamy jedną część ciasta i wyklejamy dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Dziurkujemy ciasto widelcem. Nakładamy mus jabłkowy, na mus kładziemy piankę, a na piankę drugą część ciasta, startą na dużych oczkach tarki.
– Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra – dół w 180*C około 40 minut.
– Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem i podajemy na zimno.
Zobacz krok po kroku jak wykonać szarlotkę z bezą i jabłkami
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



