Sprawdzone ciasto Wiewiórka z serem, pomarańczą i bakaliami – wilgotne, aromatyczne ciasto z kremem budyniowym i nutą kokosu.

Opis przepisu
Ciasto Wiewiórka z serem i pomarańczą to wyjątkowy deser dla miłośników aromatycznych, wilgotnych wypieków. Połączenie sera gotowanego, bakalii, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej tworzy niepowtarzalny smak, który zachwyca przy każdym kęsie. Całość wieńczy krem budyniowy z nutą pomarańczy, wiórki kokosowe i suszona żurawina, które dodają ciastu elegancji i wyjątkowego aromatu. To sprawdzone ciasto bakaliowe z serem i pomarańczą, które idealnie sprawdzi się na święta, uroczystości lub jako słodki deser do kawy. Przepis tego ciasta znajdziesz poniżej, a w razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film w którym pokazuję krok po kroku jak zrobić
Przepis na Ciasto Wiewiórka z Serem i Pomarańczą
SKŁADNIKI:
na foremkę 25×25 cm.
Ciasto Bakaliowe:
Masa serowa:
Krem pomarańczowy:
Dekoracja:
Przybory:
- foremka 25 x 25 cm.
- szpatułka
- szklanka 250 ml.
- mikser
- waga
- papier do pieczenia
Ciasto Wiewiórka z Serem i Pomarańczą – przepis krok po kroku
WYKONANIE:
Krok 1: Przygotowanie
- Bakalie zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy do napęcznienia 5 minut i odcedzamy.
- Suche bakalie oprószamy mąką.
- Foremkę całą wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2: Ciasto Bakaliowe
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon razem przesiewamy.
- Jajka z cukrem ucieramy na puszysto. Dodajemy na przemian przesiane suche składniki, mleko i olej. Gdy składniki się połączą dodajemy posiekane orzechy włoskie, oprószone mąką bakalie i mieszamy szpatułką.
- Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do ciasta z bakaliami i mieszamy delikatnie.
- Przelewamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ przez 40 minut.
- Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
Krok 3: Masa Serowa
- Ser blendujemy z ekstraktem waniliowym.
- Budynie rozrabiamy w mleku.
- Jajka roztrzepujemy w miseczce.
- W garnku roztapiamy masło, wsypujemy cukier i podgrzewamy aż składniki się roztopią. Dodajemy zblendowany ser i mieszamy energicznie. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i rozrobione w mleku budynie.
- Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Z powstałej masy serowej odkładamy do miseczki 6-8 łyżek masy.
- Przelewamy masę serową z garnka na dolny blat ciasta w foremce, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem ciasta, który smarujemy cienko odłożoną masą serową.
Krok 4: Masa Budyniowa
- Do rondelka wlewamy 200 ml. soku pomarańczowego i zagotowujemy.
- W kubeczku w 100 ml. soku pomarańczowego rozrabiamy budyń śmietankowy i wlewamy go do gotującego się soku. Wlewamy też kremówkę i gotujemy mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje.
- Gotową masę budyniową wylewamy na ciasto w foremce. Gdy lekko przestygnie posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy żurawiną, a gdy ciasto całkowicie wystygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Mam nadzieję, że to ciasto Wiewiórka z serem i pomarańczą zainspiruje Cię do świątecznych wypieków pełnych aromatu i smaku.
A jeśli szukasz więcej pomysłów na Boże Narodzenie, zajrzyj do mojej kategorii Przepisy świąteczne oraz odkryj pyszne serniki, które zawsze się udają!

Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
