CIASTO KUBANKA

0
(0)
Ciasto kubanka

Przepis na pyszne ciasto kubanka. Ciasto jest na kakaowym biszkopcie, przełożone kremem czekoladowym, herbatnikami, dżemem z aronii, bitą śmietaną i udekorowane kakao.


 
Przepis na CIASTO KUBANKA


SKŁADNIKI: 
*blaszka 25×35 cm


Biszkopt: 

  • mąka (1 szkl.)
  • jajka (5 szt.)
  • cukier (1/2 szkl.)
  • kakao (3 łyżki)
  • sól (szczypta)


Masa czekoladowa:

  • mleko (2 szkl.)
  • cukier (3 łyżki czubate)
  • masło (200 g)
  • żółtka (2 szt.)
  • mąka pszenna (3 łyżki)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżki)
  • krem czekoladowy typu nutella (3 łyżki)


Poncz:

  • woda gorąca (1/2 szkl.)
  • kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka)
  • amaretto (50 ml.)
  • cukier puder (1 łyżeczka)


Bita śmietana: 

  • śmietanka kremówka 30% (600 ml.)
  • cukier puder (2 łyżki)
  • żelatyna sypka (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.)


Dodatkowo:

  • dżem z aronii lub powidła śliwkowe (około 200 g )
  • herbatniki kakaowe (50 szt.)
  • kakao lub wiórki czekolady (do posypania ciasta)


Potrzebne gadżety: 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



WYKONANIE: 


1.) Biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek. 
Białka zaczynamy ubijać ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera i gdy zacznie tworzyć się gęsta piana wsypujemy partiami cukier.
Cały proces ubijania białek z cukrem powinien trwać około 12 – 15 min ( nie krócej).
Gdy masa zrobi się błyszcząca, a cukier dobrze się rozpuści zmniejszamy obroty miksera do najniższych i po jednym dodajemy żółtka. Krótko miksujemy, aż żółtka połączą się z masą i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać szpatułką. Wsypujemy partiami obydwie przesiane mąki,  delikatnie mieszamy. Wsypujemy kakao, mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w funkcji góra w 180°C około 20 min. do tzw. suchego patyczka. 
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce 10 min. Po tym czasie wyciągamy z foremki,  ściągamy papier i zostawiamy do góry dnem aby się wystudził. 
Wystudzony biszkopt wkładamy z powrotem do foremki.


2.) Poncz.

Do pół szklanki wrzątku wsypujemy kawę, cukier puder oraz likier amaretto. Mieszamy i studzimy. Ponczem nasączamy biszkopt.


3.) Krem czekoladowy. 

Do rondelka wlewamy mleko,  dodajemy cukier, krem czekoladowy typu nutella, masło i włączamy grzanie kuchenki. Wsypujemy obydwie mąki i ciągle  mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy krótko i odstawiamy krem do wystudzenia. (Gdyby powstały grudki można użyć blendera ręcznego  do wymieszania składników).
Ostudzony krem przelewamy na nasączony biszkopt i wyrównujemy.
Na krem kładziemy 25 herbatników lekko je wciskając w masę. Smarujemy warstwą dżemu z aronii, następnie układamy warstwę herbatników.


3.) Bita śmietana.

Żelatynę zalewamy gorącą wodą (nie wrzącą), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 30 % i zaczynamy ubijanie dodając cukier puder. Gdy śmietanka się ubije wlewamy ostudzoną żelatynę. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Bitą śmietanę przekładamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię. 
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień ciasto posypujemy kakao lub wiórkami czekolady.

|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne wypieki


Ciasto kubanka
ciasto kubanka

ciasto warstwowe kubanka
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze