Przepis na pyszne ciasto kubanka. Ciasto jest na kakaowym biszkopcie, przełożone kremem czekoladowym, herbatnikami, dżemem z aronii, bitą śmietaną i udekorowane kakao.
SKŁADNIKI:
*blaszka 25×35 cm
- mąka (1 szkl.)
- jajka (5 szt.)
- cukier (1/2 szkl.)
- kakao (3 łyżki)
- sól (szczypta)
Masa czekoladowa:
- mleko (2 szkl.)
- cukier (3 łyżki czubate)
- masło (200 g)
- żółtka (2 szt.)
- mąka pszenna (3 łyżki)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- krem czekoladowy typu nutella (3 łyżki)
Poncz:
- woda gorąca (1/2 szkl.)
- kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka)
- amaretto (50 ml.)
- cukier puder (1 łyżeczka)
Bita śmietana:
- śmietanka kremówka 30% (600 ml.)
- cukier puder (2 łyżki)
- żelatyna sypka (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.)
Dodatkowo:
- dżem z aronii lub powidła śliwkowe (około 200 g )
- herbatniki kakaowe (50 szt.)
- kakao lub wiórki czekolady (do posypania ciasta)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- foremka 25 x 35 cm.
- papier do pieczenia
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
1.) Biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka zaczynamy ubijać ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera i gdy zacznie tworzyć się gęsta piana wsypujemy partiami cukier.
Cały proces ubijania białek z cukrem powinien trwać około 12 – 15 min ( nie krócej).
Gdy masa zrobi się błyszcząca, a cukier dobrze się rozpuści zmniejszamy obroty miksera do najniższych i po jednym dodajemy żółtka. Krótko miksujemy, aż żółtka połączą się z masą i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać szpatułką. Wsypujemy partiami obydwie przesiane mąki, delikatnie mieszamy. Wsypujemy kakao, mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce 10 min. Po tym czasie wyciągamy z foremki, ściągamy papier i zostawiamy do góry dnem aby się wystudził.
Wystudzony biszkopt wkładamy z powrotem do foremki.
2.) Poncz.
Do pół szklanki wrzątku wsypujemy kawę, cukier puder oraz likier amaretto. Mieszamy i studzimy. Ponczem nasączamy biszkopt.
3.) Krem czekoladowy.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, krem czekoladowy typu nutella, masło i włączamy grzanie kuchenki. Wsypujemy obydwie mąki i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy krótko i odstawiamy krem do wystudzenia. (Gdyby powstały grudki można użyć blendera ręcznego do wymieszania składników).
Ostudzony krem przelewamy na nasączony biszkopt i wyrównujemy.
Na krem kładziemy 25 herbatników lekko je wciskając w masę. Smarujemy warstwą dżemu z aronii, następnie układamy warstwę herbatników.
3.) Bita śmietana.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą (nie wrzącą), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 30 % i zaczynamy ubijanie dodając cukier puder. Gdy śmietanka się ubije wlewamy ostudzoną żelatynę. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Bitą śmietanę przekładamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień ciasto posypujemy kakao lub wiórkami czekolady.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne wypieki.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



