Babka szpinakowa z lukrem.

0
(0)
babka szpinakowa

Babka szpinakowa z lukrem cytrynowym i kolorowymi motylkami cukrowymi idealnie się sprawdzi na wielkanocnym stole, letnich przyjęciach, czy na pikniku. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, a wzbogacone kwaskowatym akcentem emanuje wiosenną świeżością. Szpinaku w ogóle nie czuć, nadaje on jedynie kolor. Babka Szpinakowa jest prosta i łatwa w przygotowaniu. 


Zobacz krok po kroku jak wykonać Babkę Szpinakową z lukrem .


BABKA SZPINAKOWA Z LUKREM

SKŁADNIKI: 

Ciasto:

  • listki szpinaku świeżego (130 g)
  • olej roślinny (110 ml)
  • jajka (2 szt.)
  • mąka pszenna (170 g)
  • cukier (200 g)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny (1,5 łyżeczki)
  • sól (szczypta)

Dekoracja: 

  • cukier puder (90 g)
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • mleko (1- 2 łyżki)
  • motylki cukrowe ( garść)
  • posypka cukrowa (wg. uznania)

Potrzebne gadżety: 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


WYKONANIE:

1.) Ciasto

Szpinak blendujemy z oliwą na gładką papkę. 
Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną masę, dodajemy ekstrakt waniliowy,  sok z cytryny oraz zblendowany szpinak. Dodajemy przesianą mąkę,  proszek do pieczenia i sól. Krótko miksujemy do połączenia się składników. 
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180C 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia.

2.) Lukier i dekoracja

W miseczce mieszamy przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem (przegotowanym i ostudzonym). Lukrem polewamy wystudzoną babkę i posypujemy motylkami cukrowymi oraz kolorową posypką.


Uwagi:
– Moim zdaniem ciasto lepiej smakuje na drugi dzień.
– Można użyć szpinaku mrożonego, ale trzeba pamiętać, że ładny i intensywny kolor otrzymamy ze szpinaku świeżego (najlepiej baby).
– Gdyby lukier był zbyt gęsty to dolewamy mleka, a gdyby był za rzadki dosypujemy cukru pudru.


|TUTAJ  znajdziesz więcej przepisów na wielkanoc
babka szpinakowa
szpinakowa babka

babka zielona
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Polecam również:

ciasto szpinakowe
ciasto szpinakowe
jogurtowiec truskawkowy
jogurtowiec truskawkowy
babka cytrynowa
babka cytrynowa


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze