Czarny Biszkopt

0
(0)

Biszkopt czarny.

Przepis na najlepszy czarny biszkopt, bez barwników. Mięciutki, puszysty i wilgotny. Kolor biszkoptu jest uzyskany dzięki czarnemu kakao dr.Otkera. Przepis ten znalazłam na opakowaniu czarnego kakao i zrobiłam go wedle zaleceń producenta. 

Jak wykonać taki czarny biszkopt pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

CZARNY BISZKOPT

 SKŁADNIKI:

  • mąka (70 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • kakao czarne (4 łyżki ) dostępne tutaj
  • kakao klasyczne gorzkie (1 łyżka) dostępne tutaj
  • cukier (170 g)
  • jajka (5 szt.)
  • szczypta soli 

Potrzebne gadżety:

WYKONANIE:
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, czarne kakao i brązowe kakao.  Mieszamy i odstawiamy na bok.
Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy.  Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli. Po minucie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy około 12 minut aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskamy  lśniącą masę. (Ogólnie cały proces ubijania białek od początku powinien trwać 15 minut.)
Gdy białka ubijemy dodajemy stopniowo po jednym żółtka. Krótko jeszcze miksujemy i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać ręcznie szpatułką. 
Wsypujemy wymieszane wcześniej suche składniki w 2 – 3 partiach i dobrze mieszamy, zwracając szczęgólną uwagę, aby zebrać szpatułką składniki z dna misy.
Mieszamy delikatnie żeby za mocno nie napowietrzyć masy.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na środkowej półce piekarnika w 170°C przez około 35 minut do tz. suchego patyczka.
Upieczony czarny biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Biszkopt najlepiej przekrawać na drugi dzień. 
Czarny Biszkopt  bez barwnika
Biszkopt z czarnym kakao
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

if (typeof CeneoAPOptions == „undefined” || CeneoAPOptions == null)
{
var CeneoAPOptions = new Array();
stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);
var script = document.createElement(„script”);
script.setAttribute(„type”, „text/javascript”);
script.setAttribute(„src”, „//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?”+stamp);
script.setAttribute(„charset”, „utf-8”);
var head = document.getElementsByTagName(„head”)[0];
head.appendChild(script);
}
CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] =
{
ad_creation: 491750,
ad_channel: 32139,
ad_partner: 18970,
ad_type: 1,
ad_content: '743,1254′,
ad_format: 2,
ad_newpage: true,
ad_basket: true,
ad_container: 'ceneoaffcontainer491750′,
ad_formatTypeId: 1,
ad_contextual: false,
ad_recommended: false,
ad_showRank: false
};

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze