Ciasto Piernikowe z Ananasem

0
(0)


Przepis na pyszne ciasto piernikowe z ananasem, o aromatycznym lecz delikatnym smaku, z kawałkami egzotycznych owoców, lekką jak puch pianką śmietankową, pokryte delikatnie czekoladą i wiórkami kokosowymi.


Wykonanie przepisu krok po kroku pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

SKŁADNIKI:


Ciasto:
  • masło (130 g.)
  • jajka (4 duże)
  • cukier (1/2 szkl.)
  • miód (200 g.)
  • mąka pszenna (450 g.)
  • jogurt grecki (3 duże łyżki)
  • kakao (2 łyżki)
  • przyprawa do piernika ( 1 opakowanie 15 g.)
  • soda (1,5 łyżeczki)
  • sól (szczypta)
Pianka: 
  • galaretka ananasowa (2 opakowania) + gorąca woda (2 szkl.)
  • śmietanka kremówka 30 % (500 ml.)
  • cukier puder (1 łyżka)
  • ananas z puszki
Polewa:
  • czekolada gorzka (100 g.)
  • śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
Dodatkowo: 
  • wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta)
  • syrop (z puszki ananasa)


Potrzebne gadżety:


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

WYKONANIE:


– Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier, miód, żółtka, jogurt grecki, mąką, kakao, przyprawę do piernika, sodę i miksujemy do połączenia się składników.

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i  łączymy z piernikową masą ciasta.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180* C około 40 min.
Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je do wystudzenia, a następnie przekrawamy je nożem strunowym na 2 blaty.


– Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną galaretkę. Jeszcze chwilkę mieszamy masę aż dobrze połączy się z galaretką.


– Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy 1 blat ciasta, nasączamy go syropem z puszki ananasowej, na niego kładziemy plastry ananasa i masę kremową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min.


– W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę , dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy aż składniki się połączą (nie gotujemy). Odstawiamy polewę do lekkiego wystudzenia.


Ciasto wyciągamy z zamrażalki, wykładamy na nim drugi blat ciasta piernikowego i nasączamy go sokiem z puszki po ananasach.
Na koniec wylewamy ostudzoną polewę czekoladową, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.


– Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h. – 24 h.



|TUTAJ 
najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.

piernik-na-święta

piernik-ananasowy
piernik-ananasowy
piernik-ananasowy
piernik-z-ananasem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze