CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM
SKŁADNIKI:
- masło (130 g.)
- jajka (4 duże)
- cukier (1/2 szkl.)
- miód (200 g.)
- mąka pszenna (450 g.)
- jogurt grecki (3 duże łyżki)
- kakao (2 łyżki)
- przyprawa do piernika ( 1 opakowanie 15 g.)
- soda (1,5 łyżeczki)
- sól (szczypta)
- galaretka ananasowa (2 opakowania) + gorąca woda (2 szkl.)
- śmietanka kremówka 30 % (500 ml.)
- cukier puder (1 łyżka)
- ananas z puszki
- czekolada gorzka (100 g.)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
- wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta)
- syrop (z puszki ananasa)
Potrzebne gadżety:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i łączymy z piernikową masą ciasta.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180* C około 40 min.
Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je do wystudzenia, a następnie przekrawamy je nożem strunowym na 2 blaty.
– Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną galaretkę. Jeszcze chwilkę mieszamy masę aż dobrze połączy się z galaretką.
– Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy 1 blat ciasta, nasączamy go syropem z puszki ananasowej, na niego kładziemy plastry ananasa i masę kremową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
– W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę , dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy aż składniki się połączą (nie gotujemy). Odstawiamy polewę do lekkiego wystudzenia.
– Ciasto wyciągamy z zamrażalki, wykładamy na nim drugi blat ciasta piernikowego i nasączamy go sokiem z puszki po ananasach.
Na koniec wylewamy ostudzoną polewę czekoladową, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
– Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h. – 24 h.
|TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});






