Przepis na tradycyjny makowiec na kruchym spodzie z bakaliami i lukrem.
Makowiec to król świątecznych ciast i dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Ten przepyszny wypiek zrobiony jest na na kruchym cieście w środku wypełnionym masą makową z bakaliami. Całość udekorowana lukrem królewskim, makiem, orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową i kandyzowaną skórką cytrynową. Ciasto dobrze się kroi, jest idealnej wilgotności i przede wszystkim jest przepyszne.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
SKŁADNIKI:
*foremka 24×24 cm.
CIASTO KRUCHE:
- mąka pszenna tortowa (350 g)
- cukier puder (100 g)
- masło zimne (250 g)
- żółtka (3 szt.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
MASA MAKOWA:
- jajka (5 szt.)
- cukier (250 g)
- mak suchy mielony (300 g) dostępny tutaj
- masło miękkie (100 g)
- mąka pszenna tortowa (50 g)
- kakao (1 łyżka)
- aromat migdałowy (2 łyżeczki)
- rodzynki korynckie lub inne (100 g) dostępne tutaj
- orzechy włoskie posiekane (100 g)
- kandyzowana skórka z pomarańczy (2 łyżki)
- sól (szczypta)
LUKIER:
- cukier puder (1 szkl.)
- woda gorąca (3 łyżki)
- sok z cytryny (1-2 łyżeczki)
DEKORACJA:
- ziarenka maku (opcjonalnie)
- orzechy włoskie posiekane (opcjonalnie)
- mix kandyzowanych skórek z cytrusów (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- kasza manna (3 łyżki)
Przybory:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
Jak zrobić Makowiec na kruchym cieście pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
1. Przygotowanie.
- Foremkę o wymiarach 24x24cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃
2. Ciasto kruche.
- Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Mieszamy a następnie wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i wszystko razem szybko siekamy nożem do momentu, aż masło będzie w malutkich kawałkach. Wówczas dodajemy żółtka i dalej siekamy, aż żółtka połączą się z resztą składników. Następnie zagniatamy ciasto rękoma.
- Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę (ja wstawiłam do zamrażalnika na 15 minut).
- Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części. Jedną wstawiamy do lodówki, a drugą wylepiamy na dno foremki.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
3. Masa makowa.
- Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony mak odciskamy z wody na sitku o drobnych oczkach, lub odciskamy przez ściereczkę (maku nie trzeba już mielić)
- Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odsączamy z wody.
- Żółtka razem z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera aż zrobią się jasne i puszyste (ja miksowałam 6 min.)
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce maku. Następnie bardzo miękkie masło, przesianą mąkę, kakao i aromat migdałowy. Wyłączamy mikser i odstawiamy na chwilkę.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Na koniec dodajemy orzechy, rodzynki i mix kandyzowanych skórek z cytrusów (można też dodać żurawinę).Wszystko razem mieszamy.
- Upieczony i wystudzony kruchy spód w foremce oprószamy dwoma łyżkami kaszy manny. Wykładamy masę makową i oprószamy 1 łyżką kaszy manny. Na górę wykładamy kruche ciasto z lodówki. (można je rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lub tak jak ja wyłożyć w kawałkach)
- Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na całą noc.
4. Lukier i dekoracja.
- Cukier puder przesiewamy. dodajemy gorącą wodę i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.
- Jeżeli lukier jest za rzadki dosypujemy przesianego cukru pudru, a jeżeli jest za gęsty dolewamy gorącej wody. (do mojego ciasta użyłam podwójnej porcji lukru).
- Lukier od razu wylewamy na ciasto.
- Dekorujemy makiem, orzechami i mixem kandyzowanych skórek z cytrusów.
TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});





