Makowiec na kruchym cieście

0
(0)
Makowiec z bakaliami na kruchym spodzie polany lukrem cytrynowym i udekorowany posiekanymi orzechami i makiem

Przepis na tradycyjny makowiec na kruchym spodzie z bakaliami i lukrem
Makowiec to król świątecznych ciast i dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Ten przepyszny wypiek zrobiony jest na na kruchym cieście w środku wypełnionym masą makową z bakaliami. Całość udekorowana lukrem królewskim, makiem, orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową i kandyzowaną skórką cytrynową. Ciasto dobrze się kroi, jest idealnej wilgotności i przede wszystkim jest przepyszne.
   

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

SKŁADNIKI:
*foremka 24×24 cm.

CIASTO KRUCHE:
  • mąka pszenna tortowa (350 g)
  • cukier puder (100 g)
  • masło zimne (250 g)
  • żółtka (3 szt.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
MASA MAKOWA:
  • jajka (5 szt.)
  • cukier (250 g)
  • mak suchy mielony (300 g) dostępny tutaj
  • masło miękkie (100 g)
  • mąka pszenna tortowa (50 g)
  • kakao (1 łyżka)
  • aromat migdałowy (2 łyżeczki)
  • rodzynki korynckie lub inne (100 g) dostępne tutaj
  • orzechy włoskie posiekane (100 g)
  • kandyzowana skórka z pomarańczy (2 łyżki)
  • sól (szczypta)
LUKIER:
  • cukier puder (1 szkl.)
  • woda gorąca (3 łyżki)
  • sok z cytryny (1-2 łyżeczki)
DEKORACJA:
  • ziarenka maku (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie posiekane (opcjonalnie)
  • mix kandyzowanych skórek z cytrusów (opcjonalnie)
DODATKOWO:
  • kasza manna (3 łyżki)
Przybory:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


WYKONANIE:
Jak zrobić Makowiec na kruchym cieście pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
1. Przygotowanie.
  • Foremkę o wymiarach 24x24cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃
2. Ciasto kruche.
  • Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Mieszamy a następnie wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i wszystko razem szybko siekamy nożem do momentu, aż masło będzie w malutkich kawałkach. Wówczas dodajemy żółtka i dalej siekamy, aż żółtka połączą się z resztą składników. Następnie zagniatamy ciasto rękoma.
  • Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę (ja wstawiłam do zamrażalnika na 15 minut).
  • Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części. Jedną wstawiamy do lodówki, a drugą wylepiamy na dno foremki. 
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
3. Masa makowa.
  • Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony mak odciskamy z wody na sitku o drobnych oczkach, lub odciskamy przez ściereczkę (maku nie trzeba już mielić)
  • Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odsączamy z wody.
  • Żółtka razem z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera aż zrobią się jasne i puszyste (ja miksowałam 6 min.)
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce maku. Następnie bardzo miękkie masło, przesianą mąkę, kakao i aromat migdałowy. Wyłączamy mikser i odstawiamy na chwilkę.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie szpatułką.
  • Na koniec dodajemy orzechy, rodzynki i mix kandyzowanych skórek z cytrusów (można też dodać żurawinę).Wszystko razem mieszamy.
  • Upieczony i wystudzony kruchy spód w foremce oprószamy dwoma łyżkami kaszy manny. Wykładamy  masę  makową i oprószamy 1 łyżką kaszy manny. Na górę wykładamy kruche ciasto z lodówki. (można je rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lub tak jak ja wyłożyć w kawałkach)
  • Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na całą noc.

4. Lukier i dekoracja.
  • Cukier puder przesiewamy. dodajemy gorącą wodę i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.
  • Jeżeli lukier jest za rzadki dosypujemy przesianego cukru pudru, a jeżeli jest za gęsty dolewamy gorącej wody. (do mojego ciasta użyłam podwójnej porcji lukru).
  • Lukier od razu wylewamy na ciasto. 
  • Dekorujemy makiem, orzechami i mixem kandyzowanych skórek z cytrusów. 
TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.
makowiec świąteczny na kruchym spodzie
Świąteczny Makowiec
Makowiec na  kruchym cieście z maku mielonego
Makowiec Świąteczny
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze