SERNIK PISTACJOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

0
(0)
sernik pistacjowy z polewą czekoladową

Przepis na pyszny sernik pistacjowy bez pieczenia, na spodzie ciasteczkowym, z kremem pistacjowym, polewą czekoladową i krokantem orzechowym.

Jak zrobić taki sernik na zimno pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

SERNIK PISTACJOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 

SKŁADNIKI:


Spód:

  • ciasteczka owsiane z sezamem (250 g) 
  • masło roztopione (100 g)


Masa pistacjowa:

  • pistacje prażone łuskane (250 g)
  • czekolada biała (100g)
  • śmietanka kremówka 36% (500 ml.)
  • mascarpone (500 g)
  • cukier puder (3 łyżki kopiaste)
  • cukier (100g)



Polewa czekoladowa:mleko (4 łyżki)

  • cukier (4 łyżki)
  • masło (125 g)
  • kakao (3 łyżki  kopiaste)

Dodatkowo:

  • krokant orzechowy (garść)



Potrzebne gadżety:




(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


WYKONANIE:



1.) Spód.
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze, wlewamy roztopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, uciskamy i dociskamy do brzegów foremki. Odstawiamy foremkę do lodówki na czas przygotowań reszty składników.


2.) Masa pistacjowa.
Pistacje prażone wyłuskane miksujemy w malakserze na miał aż zacznie wydzielać się z niego tłuszcz i konsystencją zacznie przypominać masło. Robimy to na najwyższych obrotach, partiami z małą ilością pistacji i robiąc przerwy żeby nie spalić urządzenia. 
Gdy masło pistacjowe będzie gotowe wlewamy do niego roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i dobrze mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Odstawiamy na czas przygotowań reszty składników.


W dużej misie ubijamy mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem.
Ubitą śmietankę dodajemy do mascarpone, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy krem pistacjowy i krótko miksujemy do połączenia się składników. 
Gotową masę przekładamy na schłodzone dno ciasteczkowe. Wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.


3.) Polewa czekoladowa i dekoracja.
W rondelku podgrzewamy (nie gotujemy) mleko, cukier i masło. Gdy masło się rozpuści i składniki połączą, ściągamy z kuchenki i wsypujemy kakao. dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzoną polewę czekoladową wylewamy na dobrze schłodzony sernik pistacjowy i posypujemy krokantem orzechowym.


Uwagi:
– ciasto przechowujemy w lodówce.
– żeby sernik był stabilny trzeba dobrze ubić śmietankę.
– jeżeli masz obawy że sernik będzie niestabilny możesz dodać żelatynę do masy (3 łyżeczki żelatyny sypkiej rozpuszczone w 1/4 szkl. gorącej wody. Studzimy i wlewamy do masy pistacjowej.)  

|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.

SERNIK pistacjowy z polewą czekoladową
Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze