BISZKOPT BEZ PROSZKU DO PIECZENIA
SKŁADNIKI:
- jajka (6 szt.)
- mąka pszenna (150 g)
- mąka ziemniaczana (50 g)
- cukier (200 g)
- mikser
- szpatułka
- tortownica lub rant o średnicy 24cm
WYKONANE:
4. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Po każdym dodaniu żółtka miksujemy około 30 sekund. Miksujemy do połączenia się składników.
5. Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać szpatułką.
6. W 2- 3 partiach wsypujemy przesiane obydwie mąki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
7. Masę przelewamy do ranta lub wysokiej tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Tortownicy niczym nie smarujemy.
Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie się wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki, że zamiast równego biszkoptu uzyskamy biszkopt z górką po środku. A tego nie chcemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 °C 35minut.
Uwaga: Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Piekarnik możemy otworzyć dopiero pod koniec pieczenia żeby sprawdzić patykiem lub wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło.
8. Upieczony biszkopt w tortownicy zrzucamy z wysokości 20-40 cm. na podłogę. Robimy to po to, żeby zapobiec opadaniu biszkoptu.
Biszkopt pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt wyrasta na wysokość 7 cm.
9. Biszkopt przekrawamy na blaty dopiero jak jest dobrze wystudzony lub na drugi dzień.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


