Biszkopt bez proszku do pieczenia

0
(0)
biszkopt bez proszku do pieczenia
Jasny biszkopt z 6 jaj bez proszku do pieczenia. 

Przepis na idealny jasny biszkopt z 6 jaj bez proszku do pieczenia. 


Jak wykonać ten przepis pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

BISZKOPT BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 

Żeby zrobić idealny biszkopt nie ma żadnych tajemnych trików i nie potrzebny proszek do pieczenia. 
Sedno tkwi w dobrym ubiciu  białek.
Trzymając się tej zasady zawsze wyjdzie Wam każdy biszkopt


SKŁADNIKI:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • jajka (6 szt.)
  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
  • cukier (200 g)
Potrzebne gadżety:

  • mikser
  • szpatułka
  • tortownica lub rant o średnicy 24cm



WYKONANE:

1. Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.
2. Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na średnich obrotach tylko do momentu aż się spienią. 
3. Następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści.

4. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Po każdym dodaniu żółtka miksujemy około 30 sekund. Miksujemy do połączenia się składników.

5. Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać szpatułką.

6. W 2- 3 partiach wsypujemy przesiane  obydwie mąki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

7. Masę przelewamy do ranta lub wysokiej tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Tortownicy niczym nie smarujemy.

Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie się wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki, że zamiast równego biszkoptu uzyskamy biszkopt z górką po środku. A tego nie chcemy. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 °C 35minut.

Uwaga: Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Piekarnik możemy otworzyć dopiero pod koniec pieczenia żeby sprawdzić patykiem lub wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło. 

8. Upieczony biszkopt w tortownicy zrzucamy z wysokości 20-40 cm. na podłogę. Robimy to po to, żeby zapobiec opadaniu biszkoptu.
Biszkopt pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt wyrasta na wysokość 7 cm.

9. Biszkopt przekrawamy na blaty dopiero jak jest dobrze wystudzony lub na drugi dzień.

biszkopt z 6 jaj bez proszku do pieczenia

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze