Szybki i łatwy przepis na Biszkopt Szpinakowy który jest miękki i wilgotny. Nie potrzebuje nasączania. Można wykorzystać go do zrobienia przeróżnych kreatywnych wypieków.

Opis przepisu
Biszkopt szpinakowy to niezwykle efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu wypiek. Dzięki dodatkowi szpinaku zyskuje piękny, naturalny, zielony kolor i delikatny smak, który doskonale komponuje się z kremami śmietankowymi, waniliowymi czy owocowymi. Ten biszkopt jest miękki, wilgotny i nie wymaga nasączania, co czyni go idealną bazą do tortów, rolad i innych kreatywnych deserów. Szybki w przygotowaniu i niezawodny – zawsze się udaje!
Wskazówki przed pieczeniem:
- Aby uzyskać intensywny kolor biszkoptu, szpinak powinien być bez łodyżek, świeży, najlepiej baby i dobrze zblendowany.
- Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywny i ładny.
- W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film, w którym pokazuję szczegółowo, krok po kroku jak zrobić biszkopt szpinakowy.
- Jeżeli nie masz foremki takiej jaka podana jest w przepisie skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników
Przepis na Biszkopt Szpinakowy
Zobacz inne przepisy ze szpinakiem:
Biszkopt szpinakowy – przepis krok po kroku
Zanim przygotujesz ten wyjątkowy biszkopt zobacz mój film – pokażę Ci krok po kroku, jak zrobić Szpinakowy Biszkopt.
WYKONANIE:
Biszkopt szpinakowy
- Blendujemy szpinak z 1/4 szklanki oleju na gładką papkę.
- Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 15 minut, aż masa stanie się puszysta. Następnie stopniowo dolewamy pół szklanki oleju. Dodajemy przesianą mąką, oraz przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
- Dodajemy zblendowany szpinak łyżka po łyżce (dość szybkimi ruchami) i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przelewamy masę do foremki o wymiarach 24×24 cm, wyłożonej pergaminem na spodzie.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół w 180℃ przez około 40 min. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.)
- Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.

Z biszkoptu szpinakowego możesz stworzyć prawdziwe cudeńka – zobacz moje przepisy na ciasta, które zachwycają smakiem i wyglądem!
Wszystkie przepisy z wykorzystaniem biszkoptu szpinakowego znajdziesz TUTAJ.
















