Szybki i łatwy przepis na Biszkopt Szpinakowy który jest miękki i wilgotny. Nie potrzebuje nasączania. Można wykorzystać go do zrobienia przeróżnych kreatywnych wypieków.

Opis przepisu
Biszkopt szpinakowy to niezwykle efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu wypiek. Dzięki dodatkowi szpinaku zyskuje piękny, naturalny, zielony kolor i delikatny smak, który doskonale komponuje się z kremami śmietankowymi, waniliowymi czy owocowymi. Ten biszkopt jest miękki, wilgotny i nie wymaga nasączania, co czyni go idealną bazą do tortów, rolad i innych kreatywnych deserów. Szybki w przygotowaniu i niezawodny – zawsze się udaje!
Wskazówki przed pieczeniem:
- Aby uzyskać intensywny kolor biszkoptu, szpinak powinien być bez łodyżek, świeży, najlepiej baby i dobrze zblendowany.
- Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywny i ładny.
- W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film, w którym pokazuję szczegółowo, krok po kroku jak zrobić biszkopt szpinakowy.
- Jeżeli nie masz foremki takiej jaka podana jest w przepisie skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników
Przepis na Biszkopt Szpinakowy
Zobacz inne przepisy ze szpinakiem:
Biszkopt szpinakowy – przepis krok po kroku
Zanim przygotujesz ten wyjątkowy biszkopt zobacz mój film – pokażę Ci krok po kroku, jak zrobić Szpinakowy Biszkopt.
WYKONANIE:
Biszkopt szpinakowy
- Blendujemy szpinak z 1/4 szklanki oleju, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę.
- Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez około 15 minut, aż masa stanie się lekka i puszysta. Następnie stopniowo dolewamy pół szklanki oleju. Dodajemy przesianą mąkę oraz przesiany proszek do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia składników.
- Dodajemy zblendowany szpinak łyżka po łyżce (dość energicznymi ruchami) i miksujemy, aż masa stanie się jednolita.
- Przelewamy masę do foremki o wymiarach 24×24 cm, wyłożonej pergaminem na spodzie.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół w 180℃ przez około 40 min. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.)
- Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.

Z biszkoptu szpinakowego możesz stworzyć prawdziwe cudeńka – zobacz moje przepisy na ciasta, które zachwycają smakiem i wyglądem!
Wszystkie przepisy z wykorzystaniem biszkoptu szpinakowego znajdziesz TUTAJ.
















