Biszkopt Szpinakowy

5
(2)

Szybki i łatwy przepis na Biszkopt Szpinakowy który jest miękki i wilgotny. Nie potrzebuje nasączania. Można wykorzystać go do zrobienia przeróżnych kreatywnych wypieków.


Opis przepisu

Biszkopt szpinakowy to niezwykle efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu wypiek. Dzięki dodatkowi szpinaku zyskuje piękny, naturalny, zielony kolor i delikatny smak, który doskonale komponuje się z kremami śmietankowymi, waniliowymi czy owocowymi. Ten biszkopt jest miękki, wilgotny i nie wymaga nasączania, co czyni go idealną bazą do tortów, rolad i innych kreatywnych deserów. Szybki w przygotowaniu i niezawodny – zawsze się udaje!

Wskazówki przed pieczeniem:

  1. Aby uzyskać intensywny kolor biszkoptu, szpinak powinien być bez łodyżekświeży, najlepiej baby i dobrze zblendowany.
  2. Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywny i ładny.
  3. W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film, w którym pokazuję szczegółowo, krok po kroku jak zrobić biszkopt szpinakowy.
  4. Jeżeli nie masz foremki takiej jaka podana jest w przepisie skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników

Przepis na Biszkopt Szpinakowy

SKŁADNIKI:

(na foremkę 24×24 cm.)


Przybory:


Zobacz inne przepisy ze szpinakiem:

>> kliknij TUTAJ <<


Biszkopt szpinakowy – przepis krok po kroku

Zanim przygotujesz ten wyjątkowy biszkopt zobacz mój film – pokażę Ci krok po kroku, jak zrobić Szpinakowy Biszkopt.

WYKONANIE:


Biszkopt szpinakowy

  1. Blendujemy szpinak z 1/4 szklanki oleju na gładką papkę.
  2. Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 15 minut, aż masa stanie się puszysta. Następnie stopniowo dolewamy pół szklanki oleju. Dodajemy przesianą mąką, oraz  przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. 
  3. Dodajemy zblendowany szpinak łyżka po łyżce (dość szybkimi ruchami) i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  4. Przelewamy masę do foremki o wymiarach 24×24 cm, wyłożonej pergaminem na spodzie.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół180℃ przez około 40 min. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.)
  6. Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.

Biszkopt szpinakowy – szybki i łatwy przepis na miękki, wilgotny zielony biszkopt bez nasączania

Z biszkoptu szpinakowego możesz stworzyć prawdziwe cudeńka – zobacz moje przepisy na ciasta, które zachwycają smakiem i wyglądem!

Wszystkie przepisy z wykorzystaniem biszkoptu szpinakowego znajdziesz TUTAJ.

Ciasto Szpinakowo Truskawkowe
Ciasto Szpinakowo Truskawkowe
Łąka z Kurczaczkami - ciasto szpinakowe z galaretką i kiwi.
Łąka z Kurczaczkami
Brzoskwiniowy Leśny Mech
Szpinakowe ciasto z galaretkami
Wiosenne Ciasto Szpinakowe z Galaretkami 

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.


Kreatywne Wypieki Rity

Z miłości do słodkości – Sprawdzone przepisy na ciasta, torty i desery.

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze