Biszkopt Orzechowy

5
(1)
biszkopt orzechowy bez proszku do pieczenia

Przepis na Biszkopt Orzechowy

Na Wasze prośby podzielę się przepisem na najlepszy delikatny biszkopt orzechowy z dodatkiem aromatycznych orzechów włoskich. Biszkopt jest zrobiony z 6 jaj, bez proszku do pieczenia i zawsze się udaje. Jest to świetna baza do tortów i do ciast. Z pewnością stanie się ulubionym biszkoptem wśród miłośników orzechów. Jego puszysta konsystencja i głęboki orzechowy  smak są nieodparcie kuszące. 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Przepis na BISZKOPT ORZECHOWY

SKŁADNIKI:
(składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej)
  • jajka ( 6 szt. średniej wielkości)
  • cukier (200 g)
  • sól (szczypta)
  • mąka pszenna (125 g)
  • orzechy włoskie lub laskowe zmielone (100 g)
Przybory:


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Biszkopt Orzechowy

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170-175℃
Spód tortownicy lub rant wykładamy papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy papierem do pieczenia.

Białka miksujemy 1 minutę na średnich obrotach miksera i gdy się spienią dodajemy sól. Po około 2 minutach miksowania, gdy piana zwiększy swoją objętość dodajemy stopniowo cukier. Gdy wsypiemy cały cukier dalej miksujemy (około 10 minut) na średnich obrotach miksera do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się sztywna i lśniąca. Cały proces ubijania białek od początku do końca powinien trwać od 12 do15 minut. 
W miseczce roztrzepujemy żółtka i wlewamy do ubitych białek. Mieszamy delikatnie szpatułką. Mąkę i zmielone orzechy wsypujemy do ubitej piany naprzemiennie. Mieszamy szpatułką, zwracając szczególną uwagę, aby dosięgnąć dna misy, bo tam lubi osadzać się mąka. Przelewamy do foremki lub rantu wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 170-175°C około 45 minut. Upieczony biszkopt orzechowy wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy z foremki, odwracamy do góry spodem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzony biszkopt dzielimy na 2-3 blaty.
najlepszy biszkopt orzechowy

biszkopt orzechowy bez proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy wykorzystałam do zrobienia tego oto torcika orzechowo -kokosowego 
biszkopt orzechowy

oraz do tego Torcika Orzechowego z Jabłkami Prażonymi.

ciasto z orzechami
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze