Babka Cytrynowa

0
(0)
ciasto cytrynowe

Przepis na Wielkanoc – miękka i puszysta babka cytrynowa polana żółtym lukrem cytrynowym.

Przepis jest prosty, wykonanie banalnie łatwe, a potrzebne składniki zazwyczaj mamy w domu. 


Jak wykonać ten przepis, krok po kroku, pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


BABKA CYTRYNOWA

SKŁADNIKI:
(o temperaturze pokojowej)

Babka:
  • mąka samorosnąca (500g)  lub mąka pszenna z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło (250 g)
  • cukier (400 g)
  • mleko (250 ml.)
  • jajka (4 szt.)
  • cukier wanilinowy (1 op.) lub ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • starta skórka z cytryny
  • sok z cytryny (2-3 łyżki)



Lukier cytrynowy:

  • cukier puder (1,5 szkl.) 
  • sok z 1 cytryny 
  • żółty barwnik spożywczy (parę kropel) wg. uznania



Potrzebne gadżety:


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

WYKONANIE:


 1.) Miękkie masło i cukier ucieramy na puszysto. 
Dodajemy startą skórkę z cytryny, cukier wanilinowy, stopniowo po jednym jajku, mleko, mąkę i sok z cytryny. 
Miksujemy do dokładnego  połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do foremki z kominem (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub grysikiem) 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 50 min do tzw. suchego patyczka. 

2.) Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i barwnikiem (barwnik nie jest konieczny, więc możecie go pominąć).
Gdyby lukier był za rzadki, dosypujemy cukru pudru, a gdyby był za gęsty, dolewamy soku z cytryny.


3.) Ostudzoną babkę polewamy lukrem.


|TUTAJ  znajdziesz więcej moich przepisów wielkanocnych.
cytrynowa babka
babka cytrynowa
żółta babka cytrynowa
cytrynowa babka

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze