Ciasto Amaretti z Makiem i Kajmakiem

0
(0)
makowiec z kajmakiem

Ciasto amaretti z makiem i kajmakiem to propozycja dla tych, którzy kochają wilgotne, aromatyczne wypieki z charakterem. Delikatny biszkoptowo-makowy blat idealnie łączy się z subtelną nutą migdałową, którą nadają ciasteczka amaretti. Całość jest miękka, puszysta i absolutnie nie sucha – czyli dokładnie taka, jak powinna być idealna baza pod krem.

Serce tego ciasta stanowi aksamitny krem kajmakowy – słodki, ale nie przesadzony, pięknie balansujący smak maku i migdałów. Wiórki czekolady dodają lekkiej goryczki i przyjemnego kontrastu.

To ciasto świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania, ale też jako elegancki wypiek „do kawy”, gdy chcesz czymś zachwycić bez spędzania całego dnia w kuchni. Proste w przygotowaniu, efektowne i gwarantujące zachwycone miny przy stole.

CIASTO AMARETTI Z MAKIEM I KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • mąka pszenna (50 g) 
  • cukier (200 g.)
  • jajka (4 szt.)
  • mak mielony (170 g.) dostępny tutaj
  • cukier waniliowy (8 g.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • kakao (15 g)

Krem:

  • masa kajmakowa (200 g.)
  • serek mascarpone (250 g.)
  • śmietanka kremówka 30% (100 ml.)

Poncz:

  • woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.)

Dodatkowo:

  • dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.)
  • kakao słodkie do dekoracji
  • wiśnie do dekoracji
  • wiórki czekolady (opcjonalnie)

Potrzebne gadżety:

 

WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak zrobić ciasto amaretti z makiem i kajmakiem.

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub lnianej szmatki

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C – 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.

Serek mascarpone, kremówkę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostały krem.
Posypujemy słodkim kakao, wiórkami czekolady i dekorujemy wisienkami.

Uwagi:

Jeżeli ciasto będą jadły dzieci do nasączenia ciasta makowego użyj do wyboru:

  • Herbata + miód (klasyka): 100 ml herbaty + 1 łyżeczka miodu (ok. 7 g)

  • Herbata + miód + wanilia: 100 ml herbaty + 1 łyżeczka miodu + kilka kropel ekstraktu waniliowego

  • Mleko + miód + wanilia: 100 ml. mleka + 1 łyżeczka miodu + kilka kropel ekstraktu waniliowego

Ciasto przechowujemy w lodówce.

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Makowiec
ciasto na święta z makiem
ciasto na święta z makiem i kajmakiem
Jeżeli chcesz wiedzieć, co u mnie słychać, serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube! W moich filmach dzielę się codziennością życia w Grecji, dzięki czemu możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć ten piękny kraj z nieco innej perspektywy.
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kreatywne Wypieki Rity – logo bloga

Nowe przepisy na e-mail

Zapisz się po słodkie inspiracje!

Co tydzień nowy przepis 💜

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Kreatywne Wypieki Rity – logo bloga

Nowe przepisy na e-mail

Zapisz się po słodkie inspiracje!

Co tydzień nowy przepis 💜

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze