Torcik Jogurtowy z Czarną Porzeczką

0
(0)

Torcik jogurtowy z czarną porzeczką
Dzisiaj mam dla Was przepis na wesoły torcik jogurtowy z czarną porzeczką.
Bez pieczenia, słodko – kwaskowaty, mocno schłodzony jest idealny na gorące dni.
Po prostu pycha!!!
Jak wykonać taki torcik jogurtowy pokazane jest w filmiku.  Zapraszam do oglądania.
Do mojego torcika dodałam czarne porzeczki prosto z działkowego krzaczka moich rodziców.
(czarna porzeczka)

Przy zbieraniu owoców rozpraszały mnie owady, a w szczególności pszczółki.
Nie wiedziałam czy zbierać owoce, podziwiać kwiaty i owady, czy fotki strzelać 😉

TORCIK JOGURTOWY Z CZARNĄ PORZECZKĄ

SKŁADNIKI:
SPÓD:
  • 22 ciasteczka oreo
  • 60 g. miękkiego masła
MASA:
  • 200 ml. śmietanki kremówki 30 %
  • 400 g. jogurtu greckiego
  • 200 g. serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
 
 
Góra ciasta:
  • 1 galaretka zielona + 2 szkl. gorącej wody
  • 400 g. czarnych porzeczek (lub borówki, czy jagody)
 

DEKORACJA:

  • czarne porzeczki
  • 200 ml. mleka
  • 1 op. śnieżki
 

WYKONANIE:

1.Przygotowanie.

Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
2.Spód.
Do blendera wrzucamy ciasteczka oreo, miękkie masło (może być roztopione) i  blendujemy do dokładnego połączenia się składników. Wykładamy na dno tortownicy o wymiarach 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
 
3. Masa jogurtowa i góra ciasta.
Do misy miksera wlewamy 200 ml. śmietanki 30 % i ubijamy na krem. Następnie dodajemy 4 łyżki cukru pudru ciągle mieszając, 200 g. serka mascarpone, 400 g. jogurtu greckiego i ostudzona żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy. Połowę masy przelewamy do tortownicy na spód ciasteczkowy. Do drugiej połowy masy dodajemy 400 g. czarnych porzeczek i dobrze mieszamy. Masę z porzeczkami przelewamy do tortownicy. Tortownicę wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
Gdy masa jogurtowa dobrze nam się schłodzi dekorujemy ją owocami i na górę ostrożnie wlewamy ostudzoną galaretkę.
wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 do 24 godz.

4. Dekoracja.
Do wysokiego naczynia wlewamy 200 ml. dobrze schłodzonego mleka, wsypujemy 1 op. śnieżki i ubijamy mikserem na sztywno. Gdy torcik będzie już gotowy dekorujemy bitą śmietaną.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z galaretką
 
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze